Wadeh
Wadeh?? Ada siapa-siapa nak makan wadeh?..Kalau nak tau..nilah wadeh yang tersedap dan lembut yang pernah aku buat....tapi itu bukan kata aku...kata-kata ini datangnya dari adik beradik aku,waktu datang tengok mak aku....paham-paham ajelah..aku ni kan suka menjamu adik beradik aku...:) Kalau ada yang nak salin resipi,maaf-maaf ajelah ye...semua aku main agak-agak,kalau yang memang pandai main dapur,gerenti BOLEH punye....:D
Bahannya : 600 gm kacang tosei ( direndam selama 6 jam, kemudian dikisar halus..agak2
blender boleh jalan dah ok)
bawang besar - potong dadu
cili hijau - hiris bulat
daun kari - hiris kasar
bawang putih - hiris halus
serbuk lada hitam
2 senduk makan tepung naik sendiri ( kalau adunan lembik boleh tambah lagi tepung)
garam dan perasa secukup rasa
Nota : Adunan tidak perlukan air,hanya waktu mahu kisar kacang saja...kacang yang sudah dikisar supaya didiamkan lagi selama lebih kurang 3 jam...supaya cukup kembang dan akan jadi lembut bila di goreng nanti...SELAMAT MENCUBA...
JANGAN LUPA UDANG HAH......hehehe
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home